Drewniany blat kuchenny - wady i zalety
Oceń artykuł:
Blat kuchenny to nie tylko przestrzeń robocza, lecz także jeden najważniejszych elementów aranżacji kuchni. W związku z tym powinien być funkcjonalny, trwały, a przy tym doskonale współgrać z wystrojem wnętrza. Zastanawiasz się nad wyborem drewnianego blatu, ale nie jesteś pewien, czy to rozwiązanie sprawdzi się w Twojej kuchni? Poznaj jego wady i zalety.
Drewniane blaty sprawdzają się w wielu aranżacjach, zarówno klasycznych i nowoczesnych. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać gatunek i odcień drewna.
Blat drewniany w kuchni prezentuje się elegancko, stylowo, podkreśla wysoką jakość materiałów wykorzystanych podczas urządzania wnętrza i wpływa na jego atrakcyjność. Świadczy też o dobrym guście właścicieli. Wszystko to sprawia, że blat z drewna jest wart wielu wyrzeczeń. Co trzeba wziąć pod uwagę, decydując się na taką opcję?
Zanim wybierzesz
Podczas zakupu blatu najważniejsze jest ustalenie trzech kwestii:
Gatunek drewna
Jeśli chodzi o gatunki, do produkcji blatów kuchennych wykorzystuje się zazwyczaj drzewa liściaste, ponieważ są twardsze, znacznie bardziej trwałe, a w związku z tym – lepsze jakościowo. Z polskich gatunków warto zwrócić uwagę na buk, dąb czy jesion.
Szczególnie polecane są jednak gatunki egzotyczne, które o wiele lepiej znoszą wilgoć i wysoką temperaturę, dzięki czemu nie kurczą się i nie rozszerzają pod ich wpływem. Do najlepszych jakościowo należą teak, iroko, ipe, mebrau czy mahoń. Nie poleca się natomiast tworzenia blatów z sosny i topoli, ponieważ takie drewno jest zbyt miękkie.
Lite czy klejone drewno
Kolejna kwestia to decyzja: drewno lite czy klejone. Blaty kuchenne z drewna klejonego są trwalsze i bardziej odporne na działanie czynników zewnętrznych typowych dla tego pomieszczenia. Nie ulegają też wypaczeniom i nie pękają tak, jak lite drewno. Z drugiej jednak strony – lite drewno gwarantuje bardziej naturalny efekt, a przez to dla wielu wygląda po prostu lepiej. Widoczna struktura drewna nadaje wnętrzu wyjątkowy charakter.
Blat będzie olejowany czy lakierowany
Pozostaje jeszcze olejowanie i lakierowanie. Rodzaj impregnacji ma naprawdę duże znaczenie, zwłaszcza podczas codziennej eksploatacji blatu. Blat drewniany pokryty lakierem akrylowym łatwiej utrzymać w czystości, jest też bardziej odporny na wilgoć. Minus stanowi jednak mniejsza odporność na wysokie temperatury.
Z kolei z blatem olejowanym jest odwrotnie – lepiej znosi wysokie temperatury, ale za to pozostają na nim ślady po wodzie, jeśli szybko nie zareagujemy i nie wytrzemy plamy. Zaletą olejowania jest to, że olej wnika w głąb drewna i dzięki temu lepiej konserwuje (lakier działa powierzchniowo), ponadto pozostawia naturalną strukturę drewna.
Wady drewnianych blatów
Część minusów drewnianych blatów została już wskazana, ale jest jeszcze kilka rzeczy, o których trzeba pamiętać. Blaty kuchenne drewniane, mimo impregnacji i wyboru jakościowego drewna, są mniej odporne na uszkodzenia niż choćby blaty kamienne.
Podczas przygotowywania posiłków kroisz rozmaite produkty, stawiasz na blacie gorące garnki, mokre naczynia itd. Posiadając blat drewniany, musisz zachować szczególną ostrożność podczas wykonywania wszystkich tych czynności i na bieżąco usuwać ewentualne szkody, co może być uciążliwe.
Na przykład ślady od noża mogą ciemnieć, a ponadto sprawić, że do środka blatu będzie przenikała wilgoć powodująca jego gnicie. Dlatego konieczna jest szybka impregnacja danego fragmentu blatu, kiedy dojdzie do jego uszkodzenia.
Drewniany blat wymaga też regularnej pielęgnacji. Poza lakierowaniem (lakier ściera się, dlatego trzeba tę czynność powtarzać przynajmniej raz, a najlepiej dwa razy w roku) czy olejowaniem można stosować specjalne impregnaty przeznaczone do drewna.
Zalety drewnianych blatów
Warto jednak skupić się na zaletach, a tych nie brakuje. Drewno świetnie komponuje się z każdym kolorem oraz z wieloma stylami aranżacyjnymi, dodając wnętrzom ciepła i przytulności. Doskonale współgra także z innymi drewnianymi elementami, jak choćby drzwi, podłoga czy stolarka okienna. Prezentuje się stylowo, a moda na nie przemija.
Poza tym to materiał niezwykle łatwy w obróbce – drewniany blat bez problemu można dociąć na wymiar czy wyciąć w nim otwory na poszczególne sprzęty.
Niewątpliwą zaletą drewnianych blatów, która w znacznym stopniu rekompensuje wyliczone minusy, jest możliwość ich wielokrotnego odnawiania, bez względu na to, czy były wcześniej lakierowane, czy olejowane. Podniszczony blat wystarczy dokładnie zeszlifować, aby usunąć warstwę impregnatu, oczyścić go z pyłu i nanieść nową warstwę. Dzięki temu prostemu zabiegowi nawet mocno wyeksploatowany blat odzyska dawny blask.
Oceń artykuł: