Jak funkcjonalnie urządzić kuchnię?

Oceń artykuł:

67%
33%

Nowoczesna kuchnia staje się niemal domowym laboratorium. A wszystko dlatego, że elementy jej wystroju powinny tworzyć spójną całość – ergonomiczną, estetyczną i solidną. Taka wizja kuchni narodziła się jednak dopiero w XX wieku. Sprawdź, jak funkcjonalnie urządzić kuchnię oraz dlaczego ergonomia odgrywa tak ważną rolę.

Jak funkcjonalnie urządzić kuchnię?

Urządzenie kuchni frankfurckiej – mała kuchenna rewolucja

Jeszcze w XIX wieku kuchnie, zwłaszcza w mieszkaniach klasy średniej i wyższej, były miejscami, do których się nie wchodzi. Dlaczego? Pracowała tam służba, wystrój był chaotyczny, trudno było mówić o ładzie przestrzennym. Centrum kuchni organizowały dwa miejsca: duży stół oraz piec z fajerami opalany drewnem. XX wiek przyniósł jednak spore zmiany, a najlepszym na to dowodem jest koncepcja tzw. kuchni frankfurckiej.

W 1926 roku austriacka architekt, Margarete Schütte-Lihotzky, przygotowała projekt kuchni dla innego architekta, Ernsta Maya. Odpowiadał on za koncepcję budownictwa socjalnego na osiedlu Nowy Frankfurt (Frankfurt nad Menem). Pomysł Austriaczki był rewolucyjny – kuchnia zostałą przemyślana w najdrobniejszych szczegółach, zrealizowana na małej powierzchni (1,9 × 3,4 m), a do tego przeznaczona do kilkudziesięciu tysięcy mieszkań (w tej samej formie). Wejście umieszczono na krótszej ścianie, naprzeciwko okna. Po prawej stronie znajdowały się szafki ze zlewem, pod oknem – przestrzeń robocza, a po prawej – kuchenka oraz drzwi przesuwne, łączące kuchnię z jadalnią i pokojem dziennym. W pomieszczeniu nie było lodówki, uznanej za… zbyt ekstrawagancką. Tania kuchnia, zorganizowana według zasad ergonomii i tayloryzmu (triumfującego w latach 20.), stała się pierwowzorem współczesnych projektów. Dzięki temu nawet aranżacja wąskiej kuchni w bloku nie sprawia dzisiaj większych problemów.

Ergonomia w kuchni dzisiaj, czyli trójkąt roboczy

Gdy myśli się o ergonomii w kuchni, kluczowe jest pojęcie tzw. trójkąta roboczego. Tworzą go trzy istotne sprzęty kuchenne: lodówka, kuchenka oraz zlewozmywak. Zgodnie z terminologią powinny być rozmieszczone w taki sposób, by dało się wyznaczyć trójkąt między nimi. Aranżacja nowoczesnej kuchni w bloku z zachowaniem tego układu usprawnia kuchenne prace, ponieważ sprzęty znajdują się blisko siebie. Optymalne odległości pomiędzy nimi to: 120-210 cm między lodówką a zlewozmywakiem oraz zlewozmywakiem a kuchenką (w mniejszych pomieszczeniach – ok. 90 cm) i 120-270 cm między lodówką a kuchenką.

Trójkąt roboczy należy uwzględnić w kuchniach na planie litery U i L, w zabudowie równoległej (dwustronnej) oraz w pomieszczeniu z wyspą. W przypadku zabudowy kuchennej na jednej ścianie nie jest to oczywiście możliwe. Wtedy jednak pilnujmy najwygodniejszej kolejności: lodówka, zlew, płyta kuchenna.

Jak urządzić funkcjonalną kuchnię w bloku? Wygoda na niewielkiej przestrzeni

Urządzenie małej kuchni w bloku wymusza zabudowę jednostronną albo układ na planie litery L. Dwustronna zabudowa sprawdzi się w pomieszczeniu o szerokości co najmniej 240 cm. Istotne są przy tym wymiary mebli. Wygodny blat kuchenny powinien mieć długość co najmniej 50-60 cm, wskazane są jednak większe modele, zwłaszcza gdy sporo gotujemy. A co z wysokością, na jakiej znajduje się blat? Przyjmuje się, że jest to ok. 85-90 cm (wymiary dla osoby o wzroście 165 cm). Niemniej wszystko zależy od wzrostu domownika, który najczęściej pracuje przy blacie. Jeśli w kuchni znajduje się stół, od ściany czy szafek powinno go dzielić przynajmniej 80 cm.

Funkcjonalna mała kuchnia

Aranżacja bardzo małej kuchni opiera się na wykorzystaniu każdego centymetra. Wybierajmy też ciepłe kolory wnętrz i lśniące fronty mebli, które optycznie powiększą pomieszczenie. A co ze sprzętami? Najlepsza będzie wysoka i wąska lodówka. Do tego zlew jednokomorowy albo półtorakomorowy. Jeśli w kuchni jest zmywarka, wystarczy jedna komora. Na etapie projektu kuchni warto wykorzystać wszystkie zakamarki. Przede wszystkim chodzi o dwa rzędy szafek (dolny i górny). Oprócz tego świetnie sprawdzają się niestandardowe systemy cargo, np. narożne – na duże naczynia oraz bardzo wąskie – wtedy półki planowane są prostopadle do linii zabudowy. Można w ten sposób sprytnie ukryć domową spiżarnię.

Oceń artykuł:

67%
33%
×

podziel się tym artykułem

Wyślij artykuł swoim znajomym